Szpinak z fetą – nie taki straszny

Szpinak – każdy o nim słyszał, nikt go nie lubi ale, tak naprawdę, mało kto go jadł ;-). Widmo zielonej “papki” krąży nad nami od dzieciństwa i nie przekonuje nas nawet wielki biceps Papaja 😉 – a szkoda! Ta zielona roślina, to podstawowy składnik zdrowej diety, a co najważniejsze przyrządzona w odpowiedni sposób jest niesamowicie smaczna. Dziś wypróbujemy wariację na szpinak z fetą.

Przepis na szpinak

Spróbuję Was przekonać do szpinaku, prezentując szybki i jakże smaczny przepis na niego. Gwarantuję Wam, że po jego wypróbowaniu zmienicie zdanie o tej zielonej roślinie i będzie się pojawiać ona na Waszym stole zdecydowanie częściej. A jeśli nie to może będziecie mogli w końcu mówić, że nie lubię szpinaku, bo mi nie smakował. Nie dlatego, że nie lubię z zasady ;p.
Składniki:
– szpinak (mrożony w liściach, bądź świeży),
– śmietanka 18%
– ser feta
– 3 ząbki czosnku
– średnia cebula
– masło

Szpinak z fetą i makaronem – przygotowanie

Zaczynamy od posiekania cebuli. Starajmy się, aby była pokrojona jak najdrobniej, wtedy nawet nasz mały domownik nie wyczuje jej w daniu. Cebula ma to do siebie, że nie każdy ją lubi ;). Teraz należy ją zeszklić na patelni, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę i jeszcze chwilkę smażymy razem (uwaga czosnek lubi się przypalić, dlatego pamiętajmy o mieszaniu). Czas na szpinak. Ja użyłam mrożonego, ale można również świeży. Jeśli robimy dla 2 osób wystarczy połowa opakowania. Przykrywamy patelnię przykrywką i podduszamy do momentu, aż się nam wszystko ładnie rozmrozi.
Następnie dodajemy 1/3 opakowania śmietanki 18% i odkrywamy patelnie oraz zwiększamy gaz. Pamiętajmy, aby zamieszać od czasu do czasu. Smażymy do momentu, aż wlana śmietanka się zredukuje (szpinak nie powinien w niej pływać, śmietana powinna wyparować). Na koniec dodajemy pokrojona fetę (przy połowie opakowania szpinaku, wystarczy dodać 1/3 opakowania fety).
Wszystko jeszcze chwilę smażymy i doprawiamy do smaku solą (o ile jest wogóle potrzeba, gdyż feta jest słona) i pieprzem.
No i gotowe 🙂

Szpinak z fetą – sposób podania

Tak przyrządzony szpinak możemy podać np. z ugotowanym makaronem. Wtedy wrzucamy ugotowany makaron na patelnie do przygotowanego wcześniej szpinaku. Gwarantuję, że będzie nie tylko zdrowo ale i pysznie :). My przygotowujemy go właśnie z makaronem jako danie obiadowe oddzielne lub jako dodatek na przykład do kotleta schabowego. Wersja dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu.