Klasyczna domowa chałka z kruszonką – zna ją chyba każdy. Jednak zapewne nie każdy wie, że przepis na przygotowanie jej jest prosty i dość szybki do wykonania. Potrzebujemy kilku produktów, dostępnych w domu, a więc do dzieła moi mili.

Ciasto drożdżowe na chałkę jest elastyczne, nie klei się do dłoni i bardzo dobrze się go wyrabia. Chałka domowa z kruszonką to czysta przyjemność zarówno smakowa jak i w przygotowaniu. Podane proporcje w przepisie wystarczą, aby upiec dwie średniej wielkości chałki, ewentualnie możemy zrobić jedną większą. Jeśli przykryjemy ją ściereczką, lub schowamy w chlebaku, to na drugi dzień również zachowa swą świeżość. Chociaż nie zdziwi mnie jeśli zniknie w ciągu kilku godzin ;).

Domowa chałka z kruszonką – przepis

Do jej przygotowania potrzebujemy:
Ciasto:
3/4 szklanki letniego mleka, czyli około 200 ml
80 g masła roztopionego i przestudzonego
3 szklanki mąki pszennej typ 450
20 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
2 średniej wielkości jajka
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek cukru (jeżeli lubicie bardziej słodkie bułeczki to zwiększcie ilość)
Kruszonka:
25 g schłodzonego masła
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Do posmarowania ciasta:
1 roztrzepane jajko + 2 łyżki mleka

Domowa chałka z kruszonką – wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski dodajemy drożdże, ciepłe mleko oraz łyżkę cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Teraz do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostały cukier, sól, jajka i rozczyn. Mieszamy składniki, a następnie dodajemy rozpuszczone i przestygnięte ciasto. Możemy  przejść do wyrabiania ciasta dłońmi. Powinniśmy ugniatać je przez około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do dłoni, jeśli jest potrzeba, dodajemy mąki.
Wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąka i zostawiamy pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy je na blat i przez chwilę ponownie wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej kuli. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie każdą z nich na dwie mniejsze. To wystarczy, aby wykonać dwie mniejsze chałki, bądź jedną dużą.
Z przygotowanych kulek formujemy podłużne, cienkie wałeczki o takiej samej długości. Następnie łączymy 3 wałki na górze i zaplatamy warkocz. Końce zawijamy pod spód chałki.
domowa chałka z kruszonką
domowa chałka z kruszonką
Tak przygotowane domowe chałki z kruszonką przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawiamy pod przykryciem 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie czas na kruszonkę. Rozcieramy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Roztrzepane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy tym chałki. Następnie posypujemy je kruszonką.
domowa chałka z kruszonką
domowa chałka z kruszonką
Domową chałkę z kruszonką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż nabierze złocistego koloru.
domowa chałka z kruszonką
domowa chałka z kruszonką
Po upieczeniu studź na kratce. Smacznego!