Uwielbiamy robić gofry i oczywiście je jeść! Nieważne czy na sucho, z dodatkami – każda ilość jest u nas mile widziana. Długo szukaliśmy przepisu na gofry idealne. Korzystamy z różnych wersji, ale ostatnio króluje u nas jeden przepis.

Przepis na gofry składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do miski a następnie dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy. Teraz dodajemy jajka – możemy także zrobić to w inny sposób i ubić pianę z białek i dopiero dodać do nich żółtka. Czas na olej roślinny oraz mleko. Składniki miksujemy mikserem na gładką masę do połączenia się wszystkich. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.

Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty, jednak jest to zależne jaką mamy moc urządzenia. Najlepiej dostosować czas do swojej metodą prób i błędów lub według instrukcji. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Pamiętajmy by nie wlać go za dużo.

Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę lub opieramy pionowo np o szafkę, chodzi o to by odparowały, gdyż w przeciwnym razie będą tzw. “flaki”. Posypujemy cukrem pudrem, dodajemy bitą śmietanę, owoce – wszystko według upodobań. Zjadamy ze smakiem!