Racuchy z jabłkami dość często goszczą u nas jako śniadanie lub kolację. Najpyszniejsze są te ledwo co ściągnięte z rozgrzanej patelni, pachnące i lekko kwaśne w środku. Julia uwielbia je jeść, nie czekając, aż ostygną.

Racuchy z mąki pszennej wychodzą praktycznie zawsze, można wręcz powiedzieć, że robią się same. Jednak z tymi bezglutenowymi jest trochę większy problem. Tutaj potrzeba odrobinę wysiłku, aby ciasto nie było gumowate czy twarde. Mąka bez glutenu nie reaguje tak dobrze na drożdże, dlatego też niezbędny jest proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Jeśli chodzi natomiast o same jabłka to są różne wersje – niektórzy je tarkują, ja lubię, gdy są bardziej wyczuwalne i kroję je w większą kostkę.

Racuchy bezglutenowe przepis

Składniki:

  • Pełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 duże lub 3 małe jabłka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż do powstania jednolitej, puszystej masy. Teraz dodaj jogurt. Jabłka obierz  i pokrój w małą kostkę. Do miski z żółtkami, jogurtem i cukrem dodaj pokrojone jabłka, mąkę, proszek do pieczenia i wydrążone pestki wanilii. Dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Na patelni teflonowej rozgrzej olej, a następnie nakładaj ciasto łyżką. Smaż do zarumienienia się i przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu ułóż na papierze kuchennym, by odsączyć tłuszcz. Na koniec posyp cukrem pudrem i jedz póki gorące!